Sinaasappelolie: wereldwijd al succesproduct, toelating hindert opmars in Nederland

Twintig jaar geleden komt er een nieuwe methode voor biologische plaagbestrijding uit een onverwachte hoek: de citrus industrie, groot in Zuid-Afrika. Voordat de Nederlandse land- en tuinbouw gebruik van dit "groene middel" kon maken, was er echter veel tijd en moeite nodig. 

Sinaasappelolie blijkt een effectieve plaagbestrijder te zijn. Ook in Nederland is het gebruik van etherische olie toegelaten, zij het tot nu toe uitsluitend in de teelt van tomaten, paprika’s, komkommers en snijbloemen. OroAgri is één van de bedrijven die hierin investeert. De aanvraag voor buitenteelten loopt inmiddels in een ander EU land. Als het aan OroAgri ligt mag het allemaal wel en stapje sneller. Reden voor de Nederlandse vestiging om lid van Artemis te worden.

Sinaasappelolie heeft alles in zich om een grote toekomst tegemoet te gaan. Het middel komt uit de natuur en de werking is onomstreden. De olie werkt als contactmiddel, door zich te hechten aan de waslaag van insecten. Daardoor lost de laag op en drogen insecten uit. Ook heeft het inademen een verstikkende werking op insecten. Zowel witte vlieg, bladluis als spint kunnen bestreden worden.

Toelating kost Moeite en tijd

Martien Melissant, van OroAgri: ‘Sinaasappelolie zit in zeep, in parfum, in chocolade, het ligt in ieder huishouden op de fruitschaal als vrucht. Het is een product uit de natuur. Maar als je er een formulering van maakt en je claimt een bestrijdende werking, is het heel moeizaam, om er een registratie als gewasbeschermingsmiddel van te krijgen. Het is jammer dat het zo lang moet duren.‘

Lidmaatschap Artemis

Daarom kwam het lidmaatschap van Artemis in beeld. Martien: ‘Vooral voor de belangenbehartiging van de producenten van groene middelen. Samen met andere spelers die in deze markt met dezelfde uitdagingen kampen kunnen we lobby’en voor versnelde toelating en meer opname van middelen in onderzoeken. Artemis kan ook helpen om de boodschap uit te dragen in het veld, bij de gebruikers. Het is een grote uitdaging om de gereedschapskist van telers in de nabije toekomst gevuld te houden.’