Succesvolle bijeenkomst ABIM: Biocontrol levert cruciale oplossingen

Meer dan 1550 vertegenwoordigers van de biocontrol-industrie kwamen bijeen in Basel op de ’Annual Biocontrol Industry Meeting’ (ABIM), de belangrijkste wereldwijde bijeenkomst van de biocontrol-industrie. Naast interessante workshop en lezingen was er een tentoonstelling met meer dan 100 internationale exposanten uit de Biocontrol-industrie die hun innovatieve producten en oplossingen presenteerden.

 

17e editie van ABIM

Op de 17e editie van ABIM, mede georganiseerd door FiBL en de International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA), kwamen vertegenwoordigers van de biocontrol-industrie bijeen van 24-26 oktober 2022. Dit wereldwijde evenement voor de biocontrol-industrie vond opnieuw live plaats in Basel. Meer dan 1550 deelnemers uit 53 landen konden samen netwerken, face-to-face elkaar spreken en luisteren naar inspirerende presentaties en paneldiscussies. Zakelijke bijeenkomsten tussen afgevaardigden en de 105 exposanten vonden plaats tijdens het evenement. Zowel kleine als grote ondernemingen waren goed vertegenwoordigd. Er werden verbazingwekkend veel innovaties gepresenteerd. Dit zijn essentiële instrumenten om de transformatie naar een duurzame land- en tuinbouw te bewerkstelligen.

 

 

Biocontrol is essentieel in de transitie van de land- en tuinbouw

ABIM wordt internationaal erkend als ongeëvenaarde ontmoetingsplaats voor de biocontrol-industrie. Het blijft de beste plek om nieuwe producten te ontdekken en te onthullen, om marktkansen te bespreken, om nieuw onderzoek en producten te presenteren, om meer te weten te komen over de nieuwste regelgevingssituatie en om contact te leggen met collega-professionals. Artemis en ook veel leden van Artemis waren hierbij aanwezig. Het grote aantal afgevaardigden op het evenement van dit jaar toont het toenemende belang van dit onderwerp. Jennifer Lewis, Executive Director IBMA, legt deze ontwikkeling uit: "Biocontrol is essentieel in de transitie van de land- en tuinbouw. Deze, op de natuur gebaseerde alternatieven, voor chemische gewasbeschermingsmiddelen verbeteren de biodiversiteit, bodemkwaliteit, gewasgezondheid en veerkracht en dragen bij aan duurzame voedselproductie."

 

 

Biocontrol levert cruciale oplossingen

Lucius Tamm, managing director van ABIM en afdelingshoofd van ‘Crop Sciences’ bij FiBL Zwitserland, vestigt verder de aandacht op de rol van biocontrol als het gaat om duurzaamheid: "Land- en tuinbouwsystemen en -processen moeten in de toekomst duurzamer worden. Biocontrol levert cruciale oplossingen en kan dit transformatieproces naar duurzame land- en tuinbouw succesvol vormgeven. Daarom is deze jaarlijkse bijeenkomst voor de biocontrol-industrie zo belangrijk – voor de industrie zelf en voor de hele samenleving."

Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen

Het programma van ABIM 2022 omvatte o.a. presentaties van de Europese Commissie over de laatste beleidsstandpunten over de nieuwe Verordening ‘Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen’ (SUR) en de relevante wijzigingen in de registratievereisten van biocontrole. Het nieuwe beleid is gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het vergemakkelijken van de toelating en het gebruik van niet-chemische oplossingen. Innovaties en succesvolle IPM-programma's van over de hele wereld werden gepresenteerd, waarbij vooral de dynamische ontwikkeling van biocontrol in Brazilië werd benadrukt. De cruciale rol en bijdrage van de voedingsindustrie aan de transformatie van de land- en tuinbouw werden besproken door deskundigen op het gebied van waardeketens. Transformatie heeft ook beleidsondersteuning nodig. Voorbeelden van faciliterend beleid van toonaangevende landen werden gedeeld en besproken.

Bernard Blum Award

Innovaties zijn altijd essentiële drijfveren geweest voor de biocontrol-industrie. Daarom wordt jaarlijks de Bernard Blum Award uitgereikt aan het meest innovatieve biocontrol-product van het jaar. Sinds 2015 selecteert een onafhankelijke jury elk jaar uit een aantal inzendingen een winnend biocontroleproduct dat een effectieve oplossing biedt voor het beheer van ziekten of plagen en tegelijkertijd een lage impact heeft op mens en milieu. De winnaar van de Bernard Blum Award 2022 was ‘Pronemite’ van Biobest. Op de 2e plaats stond Andermatt Biocontrol met ‘Plutex’ en op de 3e plaats stond ‘Oricontrol Plus’ van Agrobio. De winnaar van de nieuwe categorie "Best Innovatieve product ter ondersteuning van biocontrol" is CBC Europe's product ‘Shindo Trap’. Artemis feliciteert deze bedrijven met hun innovaties en dankt IBMA en FiBL voor deze voortreffelijke meeting. Ook volgend jaar wordt de ABIM gehouden in Basel (Zwitserland): Save the date: 23 - 25 Oktober 2023.

Tip: Dit en ander nieuws voortaan sneller ontvangen? Schrijf u dan in voor de Artemis nieuwsbrief