U bent hier:

Winnaar 'beste innovatief product ter ondersteuning biologische bestrijding' Hightech vangplatenmonitoringsysteem Trap-Eye™

Jaarlijks wordt tijdens de Annual Biocontrol Industry Meeting (ABIM) de Bernard Blum Award uitgereikt. Prijswinnaar voor het beste innovatief product ter ondersteuning van biologische bestrijding is Trap-Eye™ van BioBest. Dit betreft een nieuw geautomatiseerd vangplaten monitoringssysteem dat artificial Intelligence (AI) gebruikt om IPM-scouting nauwkeuriger, sneller en betaalbaarder te maken.

Sam Gui, market development manager high tech IPM bij Biobest: “Deze prestigieuze onderscheiding wordt toegekend door de industrie zelf en is daarom een belangrijke erkenning voor onze inspanningen op een nieuw vakgebied: Biobest als Agtech-innovator”. Het Trap-Eye™ monitoringsysteem is ontwikkeld in samenwerking met PATS. De volledig geautomatiseerde apparaten werken op zonne-energie, maken foto's van vangplaten en gebruiken AI-netwerkanalyses om de meest voorkomende vliegende plagen te identificeren en te tellen, evenals nuttige insecten zoals Macrolophus. Arbeidsbesparing én optimalisatie van zeer nauwkeurige gegevensverzameling, Trap-Eye™ maakt het mogelijk. Dankzij een web-based dashboard hebben telers en Biobest-adviseurs overal en op elk moment een volledig overzicht van de plaagsituatie in de kas. “Trap-Eye™ wordt een essentieel hulpmiddel bij het scouten van vangplaten in kassen en ondersteunt de digitalisering van gegevens”, vervolgt Sam. “Goede IPM-beslissingen volgen op datagedreven advies”. In plaats van volveldse behandelingen, kunnen telers dankzij nauwkeurige heatmaps met alle plaaghaarden, nuttigen pleksgewijs introduceren en hun IPM-prestaties aanzienlijk verbeteren. Bovendien, door plagen in een eerder stadium te bestrijden, helpt Trap-Eye™ telers om productieverliezen te minimaliseren en tegelijkertijd de noodzaak van chemische insecticiden te verminderen.”


Bron & Copyright foto: BioBest

Het nieuwe hightech-systeem vermindert de scoutingsuren en dankzij de verbeterde nauwkeurigheid van data, wordt ook de kwaliteit van informatie verbeterd, aldus Sem. Gecombineerd met het feit dat Trap-Eye™ aanzienlijk meer gegevens levert, zal toepassing van deze techniek telers ondersteunen bij betere IPM-besluitvorming. Uiteindelijk helpt Trap-Eye™ om de scoutingkosten te verlagen en tegelijkertijd de opbrengst en kwaliteit van de gewassen te optimaliseren.

Artemis feliciteert BioBest met deze prijs. Een mooi voorbeeld hoe biologie en technologie elkaar kunnen versterken en te komen tot een weerbaar teeltsysteem.