U bent hier:

Symposium 'Natuur-inclusieve Tuinbouw' - telers aan het woord

Het succesvolle symposium van Greenport West-Holland stond afgelopen week volledig in het teken van samenwerken met de natuur. Onder leiding van de dagvoorzitter Helma Verberkt, directeur van Artemis, werden de enthousiaste deelnemers meegenomen op een inspirerende reis naar het realiseren van natuur-inclusieve tuinbouw binnen een weerbaar teeltsysteem. Het programma zat boordevol interessante activiteiten en informatieve sessies.

Tijdens het symposium werd duidelijk dat er niet één route is, maar meerdere paden die met elkaar verbonden een sterk fundament leggen. Vanuit verschillende perspectieven werden deze paden belicht, waarbij Roeland Berendsen (Universiteit Utrecht) de nadruk legde op het microbioom en de invloed ervan op de weerbaarheid van planten. Gerben Messelink (Wageningen Universiteit) deelde inzichten over functionele biodiversiteit buiten de kas, terwijl Mauro Gallo (Inholland) sprak over technologisch ontwerp geïnspireerd door de natuur. Een inspirerende presentatie werd gegeven door Eveline Stilma (Greenport West-Holland), die benadrukte: "De natuur is op vele manieren geniaal, en daar kunnen we veel van leren."

De natuur is op vele manieren geniaal, en daar kunnen we veel van leren.

Ontwikkeling in de praktijk - telers aan het woord

Telers zijn in de praktijk ook aan bezig met het ontwikkelen van een weerbare teelt. Tussen de inleidingen door werden filmpjes getoond van telers die reeds een aantal belangrijke stappen gezet hebben naar natuur-inclusieve tuinbouw.

  • Pieter Stolk (Stolk Brothers) zet al jaren volop in op biologische bestrijders in zijn Anthurium teelt en later ook biostimulanten. 
    Bekijk zijn verhaal in een video. [bron: Greenports West Nederland]

     
  • Harry Wubben (Funny Santini) benadrukte dat zijn bodem de voorraadkast is voor zijn teelt. Hiermee geeft hij goed weer hoe belangrijk een gezonde bodem is in de teelt van chrysanten. Ellen Klein (Koppert) ondersteunt hem hierin als adviseur om weerbare planten die minder aantrekkelijk zijn voor plagen te telen.
    Bekijk zijn verhaal in een video. [bron: Greenports West Nederland]

Forumdiscussie

In een forumdiscussie gingen de telers en adviseurs nader in op hun beweegredenen. Na de pauze was er ruimte voor een drietal workshops gericht op het verdienmodel, het onderwijs en weerbaar telen.Naast samenwerking met de natuur werd opgeroepen om meer samen te werken tussen de verschillende organisaties: telers, adviseurs, toeleveranciers, onderzoekers, overheden.

Meer samenwerking tussen verschillende organisaties

Ook hiervoor geldt: Samen komen wij verder! 

Lees meer over andere projectparticipaties van Artemis.

Tip: Bekijk meer fotos in het fotoalbum