U bent hier:

Hightech plantenlab NPEC opent deuren in Utrecht

Met hypermoderne robots, laserscanners, klimaatkamers en andere installaties in huis opende het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) afgelopen vrijdag de deuren in Utrecht. In dit lab kunnen onderzoekers volledig automatisch de groei en ontwikkeling van duizenden planten volgen en kunnen ze nauwkeurig in kaart kunnen brengen wat de invloed is van ziekteverwekkers, gunstige micro-organismen en andere factoren, zoals stijgende temperaturen of langdurige droogte.

NPEC is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research (WUR), en heeft twee locaties. Onderzoek in dit lab kan bijvoorbeeld bouwstenen leveren voor de ontwikkeling van sterkere gewassen. Deze gewassen zijn beter bestand tegen klimaatveranderingen, en kunnen toe met minder chemische gewasbeschermingsmiddelen dankzij een samenspel met gunstige microben.

“De NPEC-faciliteit geeft ons ongekende nieuwe mogelijkheden om fundamenteel te begrijpen hoe de plant reageert op zijn omgeving”, zegt bioloog Roeland Berendsen, die als coördinator de ontwikkeling van NPEC in Utrecht begeleidde. “Met deze apparatuur en ondersteuning kunnen plantenbiologen met hun onderzoek enorme stappen zetten die elders niet mogelijk zijn. Ik ben er dan ook bijzonder trots op dat we dit konden realiseren, en verheug me bijzonder op de ontwikkelingen die door het onderzoek hier in gang worden gezet.”

Artemis feliciteert Universiteit Utrecht met deze unieke locatie die samen met de faciliteiten bij WUR tot grote stappen voorwaarts gaan betekenen op het gebied van kennis over plantweerbaarheid tegen abiotische stress (droogte, hitte etc) en biotische stress zoals ziekten en plagen. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de verdere vergroening en inrichting van een weerbare land- en tuinbouw in Nederland.