U bent hier:

Ctgb opent verduurzamingsloket voor gewasbeschermingsmiddelen

Vanaf 2024 wil het Ctgb een verduurzamingsloket voor gewasbeschermingsmiddelen inrichten. Via dat loket worden aanvragen versneld afgehandeld voor middelen die bijdragen aan een weerbare en duurzame teelt van gewassen in Nederland. Ctgb wil zo de verduurzaming van het gewasbeschermingsmiddelenpakket actief ondersteunen en bijdragen aan de politieke en maatschappelijke aandacht voor verduurzaming.

Criteria verduurzamingsloket gewasbeschermingsmiddelen

De criteria om in aanmerking te komen voor afhandeling via het verduurzamingsloket worden vastgelegd in een beleidsregel die t/m 22 november publiek geconsulteerd wordt. De beleidsregel stelt dat een aanvraag aan de criteria voor het verduurzamingsloket voldoet als:

  1. Het een aanvraag betreft voor een toelating van een gewasbeschermingsmiddel met minimaal 1 nieuwe toepassing in Nederland, en
  2. Alle werkzame stoffen in het betreffende gewasbeschermingsmiddel behoren tot tenminste één van de volgende categorieën:
    1. (verwacht) laagrisicostoffen;
    2. levende micro-organismen (inclusief virussen);
    3. niet-chemische stoffen met een niet-toxische of selectief-toxische werking, zoals:
      • alle semiochemicals (waaronder feromonen);
      • plantaardige extracten met een niet-toxische of selectief-toxische werking;
      • natuur-identieke stoffen (zoals dsRNA, antilichamen, peptiden) met een selectief-toxische werking.

Deze criteria worden nader uitgewerkt in de concept-beleidsregel. Lees ook de veelgestelde vragen over het verduurzamingsloket. Van alle stoffen die op dit moment voldoen aan deze criteria is een voorlopige lijst opgesteld die deel uitmaakt van het gepubliceerde voorstel. Het college neemt de reacties naar aanleiding van de consultatie mee bij de definitieve besluitvorming over de criteria voor het verduurzamingsloket in de vergadering van 20 december.

Meer informatie en reageren

Op de consultatiepagina kunt u meer lezen over het voorstel.
U kunt, als lid van Artemis, uw reactie naar Artemis sturen, zodat wij een gezamenlijke reactie namens Artemis kunnen indienen bij het Ctgb. U kunt tot uiterlijk 20 november uw reactie sturen naar info@artemisnatuurlijk.nl.
Alternatief kunt u ook rechstreeks reageren naar het CTGB via post@ctgb.nl (deadline: 22 november 2023) 

Uiteraard wordt vertrouwelijk omgegaan met uw reactie.