U bent hier:

ABIM: inspirerende discussies, inzichtelijke presentaties en innovatieve ideeën

De Annual Biocontrol Industry Meeting (ABIM) 2023 in Basel verwelkomde dit jaar meer dan 1800 deelnemers uit 58 landen en benadrukte de essentiële rol die biocontrol speelt in het bieden van oplossingen voor chemische gewasbescherming en het veiligstellen van de toekomst van voedsel en land- en tuinbouw. Deze bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door het Research Institute of Organic Agriculture FiBL en IBMA (International Biocontrol Manufacturers Association). Artemis werkt nauw samen met IBMA en was dan ook aanwezig alsmede veel leden van Artemis. Naast diverse presentaties en paneldiscussies toonden 115 exposanten een verscheidenheid aan op de natuur gebaseerde oplossingen die boer en tuinder in staat stellen voedsel te verbouwen in samenwerking met de natuur en die de veerkracht van gewassen vergroten.

Jennifer Lewis, uitvoerend directeur IBMA "We staan aan de vooravond van een keerpunt voor biocontrole in Europa. De Sustainable Use Regulation (SUR) is een belangrijk stuk wetgeving dat voorziet in een EU-brede definitie van biocontrol en het vermogen om de overgang naar meer duurzaamheid in de land- en tuinbouw te versnellen. Het heeft de potentie om meer en meer boeren en tuinders toegang te geven tot oplossingen die hen, en toekomstige generaties, in staat stellen om hun gewassen productief te beheren en tegelijkertijd de biodiversiteit te verbeteren en veerkracht op te bouwen op hun bedrijven. Hier bij ABIM hebben we gezien dat de biocontrol-industrie klaar is om deze oplossingen te leveren."

Lucius Tamm, Managing Director van ABIM AG, vestigt verder de aandacht op de rol van biocontrol als het gaat om duurzaamheid: "Land- en tuinbouwsystemen en -processen moeten in de toekomst duurzamer worden. Biocontrol levert cruciale oplossingen en kan dit transitieproces naar duurzame landbouw succesvol vormgeven. Daarom is deze jaarlijkse bijeenkomst voor de biocontrol-industrie zo belangrijk - voor de industrie zelf en voor de hele samenleving".

Industrieleiders en EU-regelgevers op het podium
Afgevaardigden namen deel aan sessies waarin innovaties en digitale oplossingen werden belicht, evenals workshops over hoe biocontrol toegankelijker kan worden gemaakt voor telers en over hoe investeerders denken. Bovendien was er de unieke gelegenheid om in contact te komen met EU regelgevers en senior beleidsmedewerkers van DG SANTE (Directoraat-Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie) en vertegenwoordigers van Ctgb in een workshop over "registratie best practices". Dit werd gevolgd door een keynote speech van Christian Huyghe, Wetenschappelijk Directeur Landbouw bij INRAE, die zich vervolgens aansloot bij Herman Van Mellaert, President van IBMA Global voor een paneldiscussie onder leiding van Joanna Sullivan, Oprichter en CEO van Conscience Consulting. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere de toekomstverkenning uitgevoerd door INRAE "European Pesticide-Free Agriculture in 2050" die liet zien hoe de overgang naar een meer veerkrachtige en productieve land- en tuinbouw mogelijk is wanneer het brede gebruik van biocontrol oplossingen wordt gecombineerd met andere agro-ecologische praktijken.

ABIM toont de toenemende impact en de centrale rol die biocontrol oplossingen spelen in de transitie van gewasbescherming en draagt uiteindelijk bij aan een veerkrachtige land- en tuinbouw en voedselzekerheid wereldwijd.

Save the date:  ABIM 2024 | 21 -23 oktober 2024