U bent hier:

‘Alle hens aan dek voor beheersing Phytophthora in 2024’

Afgelopen zomer is de Taskforce Phytophthora ingesteld door de stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw. Aanleiding was de grote ziektedruk en de beperkte mogelijkheden om  Phytophthora te beheersen. Op uitnodiging van de taskforce is een groep experts bij elkaar geroepen om de problemen te bespreken en te komen tot een gedegen en geïntegreerde aanpak om de aardappelschimmel effectief te kunnen beheersen.

Het originele nieuwsbericht verscheen op 8 november '23 bij BO akkerbouw:

Volgend teeltseizoen is grote inzet van telers en alle andere partijen in de aardappelketen nodig om een nieuw ‘rampjaar’ met Phytophthora te voorkomen. De noodzaak voor een gedegen, geïntegreerde aanpak werd alom onderschreven bij de Expertbijeenkomst Phytophthora in Bunnik afgelopen woensdag.

Een succesvolle Phytophthora-aanpak start met hygiëne en naleving van teeltvoorschriften. Die zijn erop gericht nieuwe haarden te voorkomen of vroegtijdig uit te schakelen en omvatten afdekken van aardappel(afval)hopen en bestrijden van aardappelopslag en Phytophthorahaarden. Bij het gebruik van resistente rassen moet de genetische resistentie strak beschermd worden. Voorkomen moet worden dat virulente Phytophthora-stammen resistenties doorbreken en daarmee jarenlang veredelingswerk tenietdoen.

Tot slot is een gedegen preventief en curatief spuitregime nodig, gebaseerd op een beslissingsondersteunend systeem (BOS). Bij het spuitregime zullen groepen actieve stoffen steeds moeten worden afgewisseld (alterneren in plaats van blokbespuitingen). Ook dat is resistentiemanagement, want dat voorkomt dat Phytophthora-varianten resistentie opbouwen tegen (groepen van) middelen.

Doelen 2024 en verder

De komende weken zal de brede aanpak worden uitgewerkt voor teeltseizoen 2024. Doel is een adequate beheersing van Phytophthora in 2024. Voor de langere termijn draagt de aanpak eraan bij dat van het toch al krappe middelenpakket de werkzaamheid niet verloren gaat. Daarbij zorgt een goede aanpak door de sector ervoor dat resistente rassen behouden blijven als belangrijke bouwsteen voor de geïntegreerde aardappelteelt. Uitgangspunt voor de aanpak is het raamwerk dat de WUR voor geïntegreerde teelt (‘integrated crop management’, ofwel ICM) ontwikkelde.

Beeld 2023

Uit het teeltseizoen ’23 is volop lering te trekken, zo bleek bij de Expertbijeenkomst. Door de bijzondere weersomstandigheden kon Phytophthora al vroeg toeslaan en zich vanaf de nazomer breed verspreiden. Vooral een agressieve variant ontwikkelde zich razendsnel. Soms is er te laat of met geen of onjuiste combinaties van middelen gespoten. Daarnaast bleken te vaak resistente aardappelrassen te lang blootgesteld te zijn aan Phytophthorabesmettingen. Met als gevolg dat resistenties van dat ras (kunnen) worden doorbroken. Voor volgend jaar dreigen zo volop nieuwe infectiehaarden.

Taskforce

In de loop van de nazomer kwamen steeds meer signalen dat de Phytophthora-besmetting uit de hand liep en nauwelijks nog te beheersen viel. De stuurgroep van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw besloot daarop een Taskforce Phytophthora in te stellen om tijdig tot een breed gedragen en adequate aanpak voor 2024 te komen. Op uitnodiging van de taskforce vond de Expertbijeenkomst plaats, waarbij van de zetmeel-, consumptie- en pootgoedketens vertegenwoordigers aanwezig waren: veredelaars / kwekers, telers (gangbaar en biologisch), verwerkers, onderzoekers, fabrikanten en distributeurs van middelen en teeltadviseurs

Artemis ondersteunt, met onze expertise, de taskforce en aardappelsector. Vanuit Artemis hebben wij ook een bijdrage geleverd aan de Taskforce in de bijeenkomst van afgelopen woensdag.
Helma Verberkt, Artemis