U bent hier:

DCM PEA-02® wint de Gouden Bernard Blum Award 2023 voor meest innovatieve biocontrole product

DCM, gespecialiseerd in plantenvoeding, plantweerbaarheid en biocontrole, heeft met DCM PEA-02® de Gouden Bernard Blum Award 2023 voor het meest innovatie biocontrole product gewonnen op de Annual Biocontrol Industry Meeting (ABIM) in Bazel, Zwitserland.

DCM PEA-02®, een innovatieve en curatieve oplossing
DCM PEA-02® is een microbieel gewasbeschermingsmiddel op basis van bacteriofagen tegen de bacterie Erwinia amylovora die bacterievuur veroorzaakt in appel- en perenbomen. Bacteriofagen, of kortweg fagen, zijn virussen die bacteriën infecteren. Het zijn  natuurlijke vijanden van bacterië.  Het werkingsmechanisme van bacteriofagen is curatief, terwijl de meeste andere gewasbeschermingsmiddelen tegen bacterievuur eerder een preventieve werking hebben.

DCM PEA-02® draagt bij aan duurzame landbouw
De bacteriofagen in DCM PEA-02® infecteren uitsluitend de ziekteverwekker Erwinia amylovora. Dankzij dit heel specifieke werkingsmechanisme van DCM PEA-02® is er dus geen impact op mens, dier en milieu. Bacteriofagen zijn alom vertegenwoordigd in de natuur en hebben een korte levensduur buiten hun gastheer. DCM PEA-02® is dus een zeer duurzaam alternatief voor de bestrijding van de bacterieziekte bacterievuur in appel en peer.

Bacterievuur in appel- en perenboomgaarden
De bacterie Erwinia amylovora kan meer dan 200 plantensoorten van de rozenfamilie (Rosacea) – waartoe appel- en perenbomen behoren – infecteren. Bacterievuur wordt vandaag in meer dan 50 landen wereldwijd waargenomen en vormt zo een ernstige bedreiging voor de pitfruitproductie.
Op appel- en perenbomen zorgt bacterievuur voor een bruinzwarte verkleuring en verschrompeling van de bloesems, bladeren, twijgen en vruchten. Als bomen sterk aangetast zijn sterven ze af en moeten ze gerooid en verbrand worden, wat leidt tot grote economische verliezen voor de fruittelers.