U bent hier:

Tuinplantenketen zet vergroening in gewasbescherming door

Met regelmaat laat Tuinbranche Nederland onderzoek doen naar residu van gewasbeschermingsmiddelen op tuinplanten. Het onderzoek werd uitgevoerd door CLM in samenwerking met Stichting Natuur & Milieu. Daaruit blijkt dat er een verbetering is. De onderzochte Tuinplanten die in Nederland zijn geteeld bevatten geen verboden middelen. Het volledige rapport is hier te vinden.

Daarnaast willen de telers en tuincentra een stap verder gaan dan de wettelijke regels. Vanaf januari 2024 geldt de ambitie 5.0. De tuinbranche heeft hierin met haar leden nieuwe afspraken gemaakt ten aanzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sierteeltgewassen. In deze afspraken gaat het om het verminderen van de meest schadelijke middelen, meer inzet van natuurlijke vijanden zoals roofinsecten en bijvoorbeeld de teelt in buitenlucht voor betere weerbaarheid.

Vanuit Artemis zijn wij verheugd over deze vorm van samenwerking in de keten. Wij dragen met onze leden graag bij aan het verder gestalte geven van de ambitie binnen de tuinplantenketen middels kennis over het inzetten van biologische bestrijders, gewasbescherming van natuurlijke oorsprong en biostimulanten.