U bent hier:

Reactie van het demissionaire kabinet op de Agenda Natuurinclusief 2.0

In een brief van demissionair minister Christianne van der Wal is een reactie gegeven van het kabinet op de Agenda Natuurinclusief 2.0. Vanwege de demissionaire status betreft het een reactie vanuit bestaand beleid. Het is aan een volgend kabinet om een oordeel te geven over nieuw beleid en financiële middelen.

Van der Wal geeft aan dat biodiversiteit het fundament van ons bestaan is. Natuur en biodiversiteit zorgen voor schoon water, schone lucht om in te ademen, een gezonde bodem en voldoende bestuivers voor ons voedsel. Dat vormt de basis voor een gezonde en leefbare planeet, voor het welzijn en de (geestelijke) gezondheid van mensen. Het draagt bij aan economische welvaart, werkgelegenheid en biedt innovatiekansen. Gebleken is dat beschermen van de natuur zoals dat gedaan werd niet voldoende is. Het kabinet zet met eigen beleid en programma’s in op het toewerken naar een natuurinclusief Nederland. Dit wordt gedaan met een integrale benadering, waarin een meervoud aan maatschappelijke vraagstukken (zoals biodiversiteit, klimaat, water, bodem, landbouw, gezondheid, woningbouw en mobiliteit) in samenhang wordt aangepakt.

Grote opgave voor Landbouw

Van der Wal geeft aan dat de landbouw voor een grote opgave staan. Het halen van de doelen op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat is zeer urgent. Natuur en landbouw moeten daarvoor met elkaar in balans worden gebracht, het beheer en de kwaliteit van water en bodem op orde gebracht en de uitstoot van emissies door landbouw en landgebruik verminderd. In het afgelopen jaar is een stevige basis gelegd om de landbouwtransitie te versnellen. Vanuit het Rijk wordt onder meer op de volgende punten gewerkt aan natuurinclusieve landbouw:

  • Het versterken van het verdienvermogen van agrarische ondernemers die willen omschakelen naar een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering is een verantwoordelijkheid van de ondernemer, de consument, ketenpartijen en de overheid. Het Rijk ondersteunt boeren, bijvoorbeeld door het belonen voor het leveren van publieke diensten en bij investeringen voor omschakeling. Ketenpartijen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid in het verduurzamen van de afzetmarkt en kunnen boeren ondersteunen door het bieden van een redelijke vergoeding.
  • De Agenda Natuurinclusief steunt het instrumentarium voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Het ANLb kan samen met het overige GLB-instrumentarium natuurinclusieve landbouw stimuleren. In de huidige GLB-periode groeit het ANLB-budget van 100 miljoen euro per jaar naar 120 miljoen euro per jaar.
  • Het beter herkenbaar maken van natuurinclusieve producten en diensten kan bijdragen aan een grotere afzet en ondersteunt de verduurzaming van het voedselsysteem. Om dit te kunnen realiseren, zal verkend moeten worden hoe natuurinclusief kan worden ingevlochten in Europees en nationaal voedselbeleid. Op dit moment werkt LNV aan een uitwerking van meerdere niveaus van natuurinclusieve landbouw.
  • De Agenda Natuurinclusief sluit aan op de inzet van LNV vanuit de huidige en nieuwe Kennis en Innovatie Agenda Landbouw, Water, Voedsel.
  • De kennisinfrastructuur van LNV is ook gericht op het brengen van de kennis bij de boer.
  • In de Agenda Natuurinclusief 2.0 komen verschillende gezamenlijke acties aan bod die domeinoverstijgend worden uitgewerkt en uitgevoerd. Een van de acties is het ontwikkelen van een bodemstrategie. Het ministerie van LNV werkt via het Nationaal Programma Landbouwbodems (NPL) aan een gebiedsgerichte strategie voor duurzame landbouwbodems, met aandacht voor beheer van organische stof en bodemvruchtbaarheid, bodemleven en weerbaarheid, waterbuffering en waterkwaliteit, en het verminderen van bodemverdichting en stikstofemissies, en wordt de staat van Nederlandse landbouwbodems gemonitord. Met het NPL voldoet Nederland deels al aan nieuw te verwachten wet- en regelgeving voor de EU-bodemgezondheid.

Van der Wal geeft duidelijk aan, dat voor de transitie naar een natuurinclusieve samenleving iedereen nodig is: overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers. Als Artemis willen wij graag met onze kennis en producten een bijdrage hieraan leveren.

Op dinsdag 26 maart is er van 16.30 – 17.30 uur technische briefing in de Tweede Kamer over de Agenda natuurinclusief 2.0.

documenten

Agenda Natuurinclusief 2.0 | PDF | 7,65 MB | November 2023 | 116 pagina's
Brief Kabinetsreactie op de Agenda Natuurinclusief 2.0 | PDF | 1 maart 2024 | 18 pagina's