U bent hier:

Kabinet stemt alsnog tegen de natuurherstelverordening

Demissionair minister Christianne van der Wal heeft via een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat het kabinet uitvoering geeft aan de motie Van der Plas, Hertzberger, die onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen, om in de komende minsterraad tegen de Natuurherstelverordening te stemmen.

De Europese wet is bedoeld om de aangetaste natuur te herstellen. Het Europees Parlement nam onlangs de veelbesproken verordening aan, die na boerenprotesten in veel landen al sterk afgezwakt was. Het kabinet onderschrijft de doelen van de Natuurherstelverordening, maar is echter zeer kritisch op onderdelen van de verordening, die verder gingen dan het kabinet wenselijk, uitvoerbaar en realistisch vond. Met name de lange termijndoelen voor 2040 en 2050 betekenen een forse opgave voor Nederland, gezien de huidige staat en neerwaartse trend van biodiversiteit in Nederland.

Dit betekent dat het kabinet tegen de Natuurherstelverordening zal stemmen, waarbij met een stemverklaring erkenning zal worden gegeven voor de mate waarin aan Nederland tegemoet is gekomen. Het kabinet hecht groot belang aan de strategische positie in Europa en wil een betrouwbare onderhandelingspartner blijven, ook in het licht van andere dossiers waarover op dit moment onderhandeld wordt. Het is ook zaak de uitkomsten van onderhandelingen over andere zaken die voor Nederland van groot belang zijn niet te schaden.

Op 21 maart is er een debat in de Tweede kamer over het PBL rapport over het halen van de stikstof- en natuurdoelen. De Europese verordening komt naar verwachting ter stemming op de Milieuraad van 25 maart 2024.