U bent hier:

Doorontwikkeling Milieu-Indicator Gewasbescherming (MIG)

De afgelopen jaren is via een PPS ingezet op het ontwikkelen van de basis voor de Milieu Indicatie Gewasbescherming (MIG) door het agrobedrijfsleven en het ministerie van LNV. De MIG is een tool om de daadwerkelijke impact van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te berekenen. Met deze tool kunnen telers en adviseurs sturen op de milieu-impact bij het opstellen en uitvoeren van een gewasbeschermingsplan. De MIG maakt het mogelijk dat duurzame gewasbescherming in beeld wordt gebracht en een businessmodel kan worden.

Toepasbaarheid in de praktijk
De MIG is een indicator die op een integrale manier de effecten van toegepaste gewasbeschermingsmiddelen beschrijft en die aansluit bij de behoeften van sector, markt en maatschappij. Tuinders kunnen de indicator gebruiken om keuzes te maken over de in te zetten maatregelen en middelen om uiteindelijk de milieulast op hun bedrijven te kunnen minimaliseren. Daarnaast zullen verschillende organisaties de MIG integreren in systemen om telers te helpen duurzamer te telen, zoals de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw en certificeringsinstanties.

MIG in internationaal perspectief
Het is van belang om de MIG ook in internationaal perspectief te bekijken. Op basis van een uitvraag aan de sierteelt-, groente- en fruithandel en handelsdata is een selectie gemaakt van de belangrijkste gewassen uit een aantal landen waarvoor de MIG verder ontwikkeld wordt. In 2024 wordt onderzocht welke actieve stoffen voor deze teelten zijn toegelaten in het land van productie. Voor het bepalen van de impact van de gewasbeschermingsmiddelen bij teelten buiten Europa moet daarbij worden bekeken of de toxiciteitsstudies, die voor Europese toelating gedaan zijn, voldoende informatie geven over de mogelijke impact in het land van gebruik. Wanneer dit niet het geval is, zal onderzocht moeten worden of de andere data beschikbaar zijn over de impact van een actieve stof onder de desbetreffende omstandigheden. Omdat de toepassingen en de omstandigheden waarin de middelen worden toegepast anders kunnen zijn in het buitenland in vergelijking met Nederland, zal een inventarisatie gemaakt worden van de internationaal meest bepalende factoren die in de rekenregels van de MIG van belang zijn. 

Initiatiefnemers en stakeholders
Initiatiefnemers om de MIG door te ontwikkelen en te gaan implementeren zijn LTO Nederland, BO Akkerbouw, IDH Trade, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland en Glastuinbouw Nederland. Tevens is samenwerking gezocht met Greenports Nederland voor coördinatie en het ministerie van LNV voor cofinanciering.
Artemis is betrokken als stakeholder en wij hebben aangegeven ons actief in te zetten in de communicatie- en informatievoorziening over de MIG. 

De planning is om de MIG komend jaar door te ontwikkelen en in 2025 operationeel te hebben. De projectleiding is in handen van Schuttelaar & Partners.