U bent hier:

Pilots in de teelt van bloembollen

In het kader van het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030 lopen er meerdere pilots vanuit Artemis en LTO in diverse sectoren. In de bloembollen zijn deze pilots gezwaluwstaart met als titel “Duurzame teelt van tulp en bijgoed”. Centraal thema voor de pilots van Artemis betreft het creëren van bouwstenen voor weerbare teeltsystemen op basis van biologische buffering o.a. dankzij inzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen (biocontrol) en biostimulanten. De Artemis pilot wordt begeleidt door Joop de Hoog, projectmanager bloembollen Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw & Bloembollen. De praktische uitvoering op de bloembollenbedrijven wordt uitgevoerd door Vertify.

Het teeltseizoen, en dus ook de pilots, zijn voor het seizoen 2024 al weer volop in ontwikkeling. De tulpen zijn in het najaar van 2023 geplant en behandelingen hebben toen al plaats gevonden of vinden tijdens het groeiseizoen plaats of daarna. Voor het teeltseizoen 2023-2024 is er sprake van een uitbreiding van het aantal bedrijven dat betrokken is bij de pilots. Door de uitbreiding met meer bedrijven wordt ingezet op meer uitstraling naar studiegroepen en de praktijk.

De thema’s van de pilot zijn dit jaar:

  • Tulpengalmijt, ULO-behandeling met stikstof
  • Fusarium. Twee verschillende aanpakken gericht op een boldompeling en bodembehandeling
  • Virus. Drie verschillende systemen worden vergeleken om virus verspreiding en -aantasting te voorkomen.
  • Botrytis (“vuur”). Twee verschillende systemen met vergelijking diverse groene oplossingen en het volgen van een waarschuwingsmodel.
  • Onkruid: gebruik wiedeg.

Vanuit WUR wordt daarnaast actief bijgedragen in bijeenkomsten die gaan over vergroening van de bloembollenteelt. Naast kennisoverdracht over groene middelen en biostimulanten zetten we de door WUR ontwikkelde ICM-methode voor het voetlicht, als basis, om met telers na te laten denken over een integrale aanpak.


Bezoek verschillende pilot bij Huiberts bloembollen door de Agri Business club Noord-Holland Noord.