Auteur:
Artemis en EBIC
Geplaatst
19 mei 2025
Tags
De European Biostimulants Industry Council (EBIC) heeft een oproep gedaan aan de Europese Commissie om de huidige EU-regelgeving voor biostimulanten te vereenvoudigen. Dit wordt ondersteund door Artemis, die de belangen van biostimulanten in Nederland behartigt. Biostimulanten zijn belangrijke ingrediënten voor duurzame en concurrerende land- en tuinbouw. De EU-regelgeving is echter beperkend.
In een onlangs uitgebracht position paper schetst EBIC haar advies voor gerichte hervormingen van de meststoffenverordening (FPR 1009/2019) en aanverwante regelgeving, die volgens haar innovatie belemmert, de toegang tot duurzame landbouwproductiemiddelen beperkt en producenten onevenredig belast. Er wordt gepleit voor vereenvoudiging ten gunste van boeren en tuinders.
Boeren en tuinders staan onder druk om hun productiviteit te verhogen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Verouderde, inflexibele regels maken het voor hen moeilijker om toegang te krijgen tot de instrumenten die hen daarbij kunnen helpen, zoals biostimulanten. In de position paper worden drie belangrijke gebieden belicht waar vereenvoudiging direct grote voordelen zou opleveren:
-
Micro-organismen in CMC 7
Op dit moment zijn slechts vier groepen micro-organismen goedgekeurd volgens de EU-lijst van gemeenschappelijke componenten (CMC 7), waardoor de toegang tot de markt wordt geblokkeerd voor een breed scala aan veilige, nuttige organismen die elders al worden gebruikt. EBIC stelt een op criteria gebaseerd goedkeuringssysteem voor om deze innovaties te ontsluiten en geharmoniseerde markttoegang in de hele EU te garanderen. -
Dierlijke bijproducten in CMC 10
Het document bekritiseert de huidige regels die verhinderen dat veel circulaire materialen, zoals gehydrolyseerde eiwitten, worden gebruikt in bemestingsproducten, zelfs als ze veilig zijn en op nationaal niveau veel worden toegepast. EBIC roept op tot een op wetenschap gebaseerde aanpak en het schrappen van onevenredige beperkende maatregelen. -
REACH+-vereisten
De FPR legt regeldruk op die verder gaat dan de belangrijkste chemicaliënverordening van de EU, REACH. Volgens EBIC zijn deze extra verplichtingen niet gebaseerd op risicogebaseerde wetenschap en treffen ze kleine en middelgrote bedrijven onevenredig hard zonder de veiligheid te verbeteren. De groep stelt voor om terug te keren naar de standaard REACH-regels en een meer proportionele, gefaseerde benadering van naleving te introduceren.
EBIC waarschuwt dat de EU zonder dringende vereenvoudiging achterop dreigt te raken bij andere regio’s in de wereld met een flexibeler regelgevingskader. Dit zou innovatie in de kiem kunnen smoren, investeringen naar elders kunnen drijven en een concurrerende en groene overgang in de Europese land- en tuinbouw kunnen vertragen.
Helma Verberkt, directeur van Artemis:
“Biostimulanten leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van weerbare teeltsystemen. Deze veilige en effectieve producten worden nu geblokkeerd door belemmerende EU-wetgeving, en niet door wetenschap of risico’s. Dit schaadt boeren, tuinders, producenten en het milieu. Er zijn mogelijkheden om dit snel in de EU-wetgeving aan te passen. Laten we dit met elkaar snel oppakken.”