U bent hier:

Ctgb: nieuwe versie Evaluation Manual Biopesticides

Het Ctgb meld dat er een nieuwe versie van de Evaluation Manual (EM) Biopesticides ofwel bioprotectans is. Deze  beschrijft in detail de gegevensvereisten en risicobeoordeling voor biopesticiden. 

manual bestaat uit drie delen

De delen over plantenextracten en feromonen (semiochemicals) zijn niet aangepast. Het deel over de beoordeling van micro-organismen    is compleet herzien. Micro-organismen (schimmels, bacteriën en virussen) hebben specifieke gegevensvereisten. In 2022 heeft de Europese Commissie vier uitvoeringsverordeningen   aangenomen voor de risicobeoordeling daarvan. Deze weerspiegelen de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en zijn gebaseerd op hun specifieke biologische eigenschappen.

Bekijk hier de Evaluation Manual Biopesticides (externe link Ctgb)

Het Ctgb heeft de herziening van de Uniform Principles en nieuwe gegevensvereisten verwerkt in de EM Biopesticides. Na een peer review door Denemarken is het deel voor micro-organismen naar de Europese Commissie gestuurd, die  ook de overige lidstaten om commentaar gevraagd heeft. De verwachting is dat de Nederlandse EM Biopesticides na het verwerken van het commentaar van de lidstaten later dit jaar Europees als explanatory notes zullen worden aangenomen in het SCoPAFF, zodat alle lidstaten die kunnen gebruiken bij de risicobeoordeling van micro-organismen.