U bent hier:

Lector Weerbare Planten Aeres Hogeschool Almere

Het is belangrijk om planten op een ecologische duurzame manier te beschermen en weerbaar te maken. Aeres Hogeschool Almere heeft daarvoor nu een speciale lector ‘Weerbare Planten’. 

Gezonde planten in een gezonde leefomgeving

Gezonde planten in een gezonde leefomgeving zijn essentieel voor gezondheid, voedselproductie en de natuur. De biodiversiteits- en klimaatcrisis vragen om duurzame manieren om planten veerkrachtig te maken tegen allerlei ziekten, plagen en tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dr. Mirka Macel van Aeres Hogeschool in Almere is geïnaugureerd als lector ‘Weerbare Planten’. Zij gaat met haar lectoraat praktijkgericht onderzoek doen naar hoe planten meer weerbaar gemaakt kunnen worden en hoe een gezond ecosysteem kan worden gecreëerd.  

Mirka-Macel.png?1685006009073

 

Lectoraat Weerbare Planten

Het lectoraat houdt zich bezig met weerbaarheid van planten tegen ziekten, plagen en tegen de gevolgen van klimaatverandering. Er wordt veel praktijkgericht onderzoek naar plant– insect interacties, natuurlijke gewasbescherming en weerbaarheid tegen klimaatextremen uitgevoerd. Hiermee wordt bijgedragen aan oplossingen om planten op een duurzame manier veerkrachtig te maken, met behoud van biodiversiteit.

Insectenplagen

Insecten kunnen grote schade aanbrengen aan planten. Om planten weerbaar te maken tegen deze insectenplagen kan gebruik worden gemaakt van mechanismen uit de natuur zelf, door bijvoorbeeld verhoging van de natuurlijke plantenafweer, natuurlijke vijanden of nieuwe bio-inspired gewasbeschermingsmiddelen gebaseerd op de plant zelf. Zo wordt in het Nationale WetenschapsAgenda (NWA) project Natural plant defense samen met Leiden Universiteit, Wageningen Universiteit en Groningen Universiteit onderzoek gedaan naar een nieuwe biopesticide/bioprotectant, geïnspireerd op plantenklierharen (trichomen), en het effect daarvan op de plaaginsecten (trips) en andere insecten zoals natuurlijke vijanden en bestuivers. Als Artemis zijn wij betrokken in de klankbordgroep hiervan.

Felicitatie

Artemis feliciteert Dr. Mirka Macel met haar inauguratie als lector ‘Weerbare Planten’. Graag gaan wij met haar in gesprek om samen met docenten en studenten van de opleiding Toegepaste Biologie van Aeres Hogeschool Almere op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden vanuit de natuur om de plantweerbaarheid te vergroten.