U bent hier:

Subsidiemogelijkheden voor Onderzoeks- en Communicatie projecten Topsectoren

Als Artemis investeren wij jaarlijks in een aantal onderzoeks- en communicatieprojecten die grote impact hebben op de omschakeling naar weerbare teelten met biologie als basis. Veelal betreft dit samenwerkingsprojecten in de vorm van Publiek-Private Samenwerking (PPS) of een communicatieproject binnen Kennis op Maat (KOM). Ook dit jaar is er via de Topsector weer mogelijkheden om voorstellen voor PPS-en en KOM-projecten in te dienen. Dit kan als Artemis, maar kan ook door individuele bedrijven worden opgepakt. De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem hebben op 2 april 2024 hun gezamenlijke oproep voor PPS-projecten die invulling geven aan de KIA Landbouw Water Voedsel 2024-2027 geopend. Ook is op 2 april de Kennis op Maat-regeling (KoM) voor projecten die bestaande kennis uit onderzoek en praktijk vertalen naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) mkb-ers geopend. Hieronder vindt u meer informatie over deze twee subsidiemogelijkheden.

PPS: 12,8 miljoen euro voor publiek-private samenwerking
De PPS-oproep is bedoeld voor onderzoeksprojecten waarin bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en publieke organisaties met onderzoeksorganisaties samenwerken. De projecten worden uitgevoerd als publiek-private samenwerking (PPS). De drie topsectoren werken in deze oproep met elkaar samen om zo tot een invulling te komen van de gezamenlijke kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. Tevens wordt opgeroepen tot cross-over samenwerking met Topsectoren Life Sciences & Health,  Logistiek en ICT. Voor onderzoek in 2025 is circa € 12,8 miljoen (excl. BTW) subsidie beschikbaar. Twee derde hiervan betreft bijdragen van LNV en I&W in de vorm van capaciteit bij Wageningen Research en andere TO2 instituten. Het overige deel betreft door de TKI’s beschikbaar gestelde PPS-subsidie die ook bij andere kennisleveranciers inzetbaar is. Nieuw dit jaar is dat ook het MKB een beroep kan doen op financiering. Tot en met 2 september 2024 kunnen projectvoorstellen worden ingediend. Kijk hier voor uitgebreide informatie over de PPS-regeling.

Kennis op Maat: kennis vertalen voor de praktijk
De Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen roepen partijen op projecten in te dienen binnen het programma Kennis op Maat (KoM). Jaarlijks stelt KoM voor dit programma 2,5 miljoen €uro aan WR-capaciteit beschikbaar voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB’ers. Voor deze openstelling is de deadline 3 mei 2024. Projecten kunnen worden ingediend door bedrijven, brancheorganisaties en onderwijsinstellingen. Uitgangspunt hierbij is publiek-private samenwerking waarbij overheid en bedrijfsleven gezamenlijk investeren volgens de ratio 2:1. De publieke financiering bestaat uit capaciteit van Wageningen Research. De bijdrage van partners kan zowel cash als in kind inzet betreffen. Er is ook ruimte voor samenwerking met groene onderwijsinstellingen (HBO en MBO). In dit geval kan de cofinanciering ook van de onderwijsinstellingen komen. Het streven is dat de toegekende projecten zo snel mogelijk en uiterlijk 1 september 2024 van start gaan. Kijk hier voor uitgebreide informatie over de regeling Kennis op Maat.

Heeft u ideeën voor het opstarten voor een PPS of KOM project in samenwerking met Artemis of andere leden dan kunt u contact opnemen met Helma Verberkt. Uiteraard kunt u ook zelf een consortium opstellen en voorstellen indienen.